start

privatno

kontakt

 

MULTIMEDIA

:: GIF - animacija ::
:: Glazba ::
:: Film ::
:: Flash ::

GIF - animacija

GIF (Graphics Interchange Format) je jedan od važnijih formata za prikaz grafika na web stranicama, istovremeno jedini format koji podržava grafičke animacije. Spajanjem više grafika naizmjenično nastaje animacija koju pohranjujemo u '.gif' formatu, odakle naziv 'GIF - animacija' i potječe. Unos gif-animacije U HTML tekst definiramo na slijedeći način: <img src="animacija.gif">. Gif-animacije nam služe za izradu kratkih animiranih filmova. Primjer:

:: gif-animacija ::

Glazba

Pjesme i zvukove možemo također smjestiti na web stranice. Za slušanje glazbe nam je potreban Plug-In (Windows Media Player, RealPlayer, QuickTime...) koji je na novijim verzijama preglednika instaliran a može se besplatno skinuti i sa Interneta. Pjesme i zvukovi se mogu prikazivati u različitim formatima (wav,mid,aif,i sl.) od kojih je trenutno napopularniji 'MP3-format' koji je u mogućnosti prikazati istu kvalitetu zvuka pjesme s mnogo manje MByta u odnosu na 'Wav-format'. Pjesmu možemo smjestiti na web stranicu na dva načina:

1. pomoću naredbe <a href="ime_pjesme.mp3"> gdje se instalirani Plug-In otvara u posebnom prozoru:

:: primjer 1 :: -->Real Player
906.4 KB/očitavanje 2,17 min/brzina modema 56.000 Bit/s

2. pomoću naredbe
<embed src="ime_pjesme.mp3"> gdje se Plug-In pojavljuje na web stranici:

:: primjer 2 :: -->Windows Media Player

683.2 KB/očitavanje 1,63 min/brzina modema 56.000 Bit/s

ili

:: primjer 3 :: -->Real Player

1.0 MB/očitavanje 2,38 min/brzina modema 56.000 Bit/s

:: nazad ::

Film

Kao i kod glazbe, za prikaz video-filmova također nam trebaju Plug-Ins. Primjer naredbe kojom unosite video-film na web stranicu <a href="ime_filma.avi">.

Flash

Macromedia Flash je program za izradu animiranih i interaktivnih 'Vektorgrafika'. Za razliku od pixel-grafika, vektor-garfike trebaju manje mjesta za pohranjivanje, jer se ne pohranjuje svaka pojedina točka slike, nego samo svojstva objekta kao npr. jačina linije i koordinate. Da bi mogli gledati animacije u Flash-u, morate imati instaliran 'Flash Player'. Primjer izrade Flash animacije:

:: Flash animacija ::

:: nazad ::


Ovdje se nalazi popis nekoliko Plug-Ins sa linkom na adresu s koje ih možete besplatno skinuti i instalirati.