start

privatno

kontakt

 

NASTANAK WWW

Tim Berners-Lee

Informatičar Tim Berners-Lee napisao je 80-tih godina program ENQUIRE služeći se programerskim jezikom PASKAL (ime je dobio po matematičaru Blaise Pascal-u koji je izumio računalo za zbrajanje i oduzimanje), a program je radio na kompjuteru s pogonskom sistemom 'Norsk Data SYNTRAN III'. Sam program nije imao nikakve sličnosti s onim koji se koriste danas, bio je bez grafičkih detalja i sa zelenim slovima na crnoj pozadini a njegova funkcionalnost se bazirala na 'Hypertext' (temelj današnjeg HTML-a).

1988 godine je Tim Berners-Lee odlučio na temelju razvoja programa ENQUIRE izraditi noviji kompjuterski sistem s daleko većim mogućnostima prijenosa podataka preko 'mreže'. 1990 godine je taj projekt prozvan WORLD WIDE WEB. U jesen iste godine Berners-Lee je napisao i prve verzije na kojima se temeljio njegov konzept:

    1. specifikaciju za komunikaciju između web-klijenta i web-servera, tzv. HTTP-protokol (Hypertext Transfer Protocol)

    2. specifikaciju za adresiranje podataka i njihovih izvora na web-u i općenito internetu, URI (Universal Resource Identifier)

    3. specifikaciju jezika za pisanje web-dokumenata kojeg je prozvao HTML (Hypertext Markup Language)

Berners-Lee je napisao i prvi 'Web-server Software'. Na Božić 1990 godine prezentirao je svoje prve web-stranice pisane HTML-jezikom na preglednicima (Browser) koji su tada služili isključivo za čitanje teksta. 1992 godine pojavili su se i prvi preglednici s grafički prikazanom površinom, ERWISE i VIOLA. Istovremeno je rastao i broj web-servera koji su nudili pregled web-stranica a koristile su ih u to vrijeme uglavnom znanstvene institucije.

Od tada pa do danas razvoj web-tehnologija je rastao vrtoglavom brzinom. Usavršavanjem HTML-a i programerskih jezika u mogućnosti smo ne samo čitati tekst na internetu nego i prikupljati informacije, kupovati, igrati se, komunicirati, slušati glazbu i gledati filmove. Ipak, dok cijeli ovaj mali internet-svijet leži ispred Vas, ne zaboravite onaj oko sebe.