start

privatno

kontakt

 

INTERNET USLUGE

:: E - mail ::
:: Telnet i SSH ::
:: FTP - File Transfer ::
:: Gopfer ::
:: CHAT ::
:: Newsgroups ::

E - Mail

E-Mail (elektronička pošta) omogućuje prijenos obavijesti i podataka od pošiljatelja do primatelja a za korištenje ove usluge je potrebna samo jedna e-mail adresa. Prednosti e-maila su: brz prijenos podataka bez obzira na udaljenost, e-mails su jeftini u odnosu na klasičnu poštu, a u odnosu na telefon su u prednosti zbog mogućnosti pismenih obavijesti i potvrda, pošiljatelj i primatelj ne moraju biti istovremeno na 'liniji'.

Unatoč svim ovim prednostima postoje i nedostaci kod prijenosa podataka putem e-maila, npr: za vrijeme prijenosa e-mails nisu zaštićeni i lako se mogu pročitati stoga nisu povoljni za razmjenu tajnih i povjerljivih podataka, drugi nedostatak je što nisu pravovažeći kod prijenosa određene dokumentacije koja zahtijeva vlastoručni potpis ili pečat.

:: nazad ::

Telnet i SSH

Telnet omogućava pristup i rad s programima na udaljenim računalima kao da sjedite ispred njega. Za takvu vrstu usluge morate posjedovati 'Username' i 'Passwort' tj. morate kao korisnik Host-računala biti prijavljeni. Nakon toga ste u mogućnosti služiti se programima koje se nalaze na tom računalu.

SSH (Secure Shell) je nešto bolja varijanta Telnet-a. Razlika je u tome što je prijenos podataka kod SSH kodiran (zaključan) te onemogućuje kopiranje podataka ili nešto slično tokom prijenosa s jednog računala na drugo.

:: nazad ::

FTP - File Transfer

FTP je program koji služi za prijenos podataka (web stranica) sa osobnog računala na server i obratno, osim toga pruža mogućnost izmjene, dopune i brisanja podataka i datoteka koje se nalaze na serveru. Razlikujemo dvije vrste komunikacije preko FTP-a: 'normalni' i 'anonimni'. Za normalno spajanje s serverom preko FTP-a trebate korisničko ime i kod (šifru) dok kod anonimnog spajanja s serverom koristite korisničko ime 'anonymous' a umjesto šifre upisujete Vašu e-mail adresu.

:: nazad ::

Gopfer

Gopfer program služi za pregledavanje velike količine informacija, odnosno čini ih preglednijim. Sličan je World Wide Webu a razlika je u tome što ne posjeduje standarde poput HTML i nije prilagođen za prezentaciju i izradu stranica. Moderni web-preglednici su prilagođeni za pregled Gopfer-stranica.

:: nazad ::

CHAT

CHAT je program koji služi za komunikaciju preko interneta s istovremeno više sudionika. Podijeljen je na dva dijela: u gornjem dijelu se mogu vidjeti poruke sudionika a u donjem dijelu unosimo poruku koju šaljemo kada želimo komunicirati s ostalim sudionicima CHAT-a. Sudionici se obično služe nadimcima dok neki programi nude mogućnost izbora 'figurice' s kojom se tada pretstavljamo na CHAT-u. Koliko je zanimljivo toliko i skupo, jer su sudionici sve vrijeme 'online'.

:: nazad ::

Newsgroups

Newsgroup je jedna vrsta e-mail-platforme na koju možete slati poštu (pitanja, odgovore, obavijesti...) koju tada određena grupa sudionika može pročitati i na njih odgovoriti. Komunikacija se odvija slično poput e-maila, što znači da za komuniciranje s određenom grupom ljudi ne morate biti sve vrijeme 'online', nego pošta ostaje spremljena na News-serveru dok ih ne pokupite. Kako bi se koristili ovom uslugom provajder preko kojeg ste priključeni na internet mora imati Newsgroup-server. Više informacija o tome Vam može dati Vaš provajder.

:: nazad ::